Intervju med Matti Palm från Greenhill Relations om Twingly Insight

Here you can read this interview in English.

På onsdaglanserade vi Twingly Insight, vår verktyg för professionella blogganalyser. Matti Palm jobbar på PR-byrån Greenhill Relations och har kunnat testa Twingly Insight innan lanseringen. Vi har frågat honom om vad han tycker, varför blogganalyser är viktiga och vem som kan dra mest nytta av dem.

Matti Palm

Berätta vem du är och vad du jobbar med.
Jag heter Matti Palm och är PR-konsult med ett förflutet inom journalistik och medieanalyser. Nu driver jag, tillsammans med mina kollegor, Greenhill Relations. Vi arbetar en hel del med rådgivning kring sociala medier.

På Greenhill har ni gjort blogganalyser sedan länge i samarbete med Twingly. Varför tyckte ni att det var viktigt?
Bloggosfären är komplex och består egentligen av flera olika kluster av bloggar, exempelvis politikbloggar, modebloggar eller teknikbloggar. Utan en analys vet man inte vilka bloggar som är viktiga, vilka de andra lyssnar på, bland annat.

Nu har Twingly lanserat Insight och du har kunnat testa tjänsten redan innan. Vad tycker du om den?
Jag älskar ju statistik, så här får jag såklart allt jag behöver i den vägen. Men det är inte bara det. Twingly är den enda aktören som har rådata från bloggar som sträcker sig många månader tillbaka. Och har man inte det så måste man veta i förväg vad man kommer att vara intresserad av när man i framtiden vill göra en analys. Så strukturerad är inte jag, helt enkelt!

Hur använder ni på Greenhill tjänsten och vad gör ni med informationen ni får ut?
Vi älskar att starta arbetet med en ny kund med en grundlig analys. Det är såklart inte alltid praktiskt möjligt. Men i de fall vi gjort det så har analysen skapat en grund att stå på i flera år framåt. Det skapar också en gemensam förståelse tillsammans med kunden hur spelplanen ser ut.

På vilket sätt tror du att Insight kommer hjälpa företag och vem kan egentligen ha nytta av tjänsten?
Jag hoppas att folk kommer att ställa verkliga frågor när de tittar på statistiken och inte bara använda den till att följa upp sina egna aktiviteter och nyckeltal. Jag vill helst starta med en konkret fråga, exempelvis: vad kommer vi att kunna åstadkomma om vi själva startar en blogg? Vilken roll kommer den bloggen att få? Sådana svar kan man få med Twingly Insight. De som först och främst kommer att använda den är informationsproffs på företag och PR-konsulter. Men jag tror att många fler skulle kunna hitta på saker som jag inte kan tänka mig, exempelvis planners på reklambyråer och kundtjänstansvariga. Jag skull gärna göra en analys tillsammans med dem!

Twingly och Greenhil kommer tillsammans hålla kurser om hur man gör blogganalyser. Kan du berätta lite mer om kursen och vem som borde komma?
Ja, det ska bli jätteroligt! Vi kommer att hjälpa folk att komma igång och göra en analys. Men vi kommer nog lika mycket att diskutera vad man kan ha en analys till. Framförallt tror jag informationsproffs på företag och organisationer och PR-konsulter som vill kunna sälja analyser kommer. Men jag hoppas också att vi kan locka andra, exempelvis de jag nämnde tidigare, folk från reklambyråer och kundtjänstansvariga.

Här kan ni läsa mer om utbildningen.

Vad tror du personligen om hur blogosfären kommer utvecklas de närstma åren? Kommer folk bloggar mer eller mindre?
Jag vet inte om det blir mer eller mindre. Men bloggar finns verkligen i centrum av de sociala medierna. Det finns inget bättre att twittra om än sitt senaste blogginlägg!

2 thoughts on “Intervju med Matti Palm från Greenhill Relations om Twingly Insight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *